Lider du av bröstimplantatsjukdom?


Kvinnor med bröstimplantat bör varnas för ett tillstånd kopplat till kronisk smärta och extrem trötthet. Tiotusentals kvinnor på onlineforum påstår att de har drabbats av bröstimplantationssjukdom, av vilka det finns få vetenskapliga bevis.

Bildresultat för breast implant


Bröstimplantatsjukdom är inte en officiell diagnos, men vissa kvinnor som tror att de har det säger att de återvände till full hälsa efter att ha tagit bort implantaten.

Ett antal kvinnor upplever komplikationer som de inte hade blivit varnade för.

Bildresultat för breast implant illness


De symtom som rapporteras av dem som säger att de har sjukdomen - främst relaterade till immunsystemet - är stora.

Symtom som kan inkomma är bl.a trötthet, bröstsmärta, håravfall, huvudvärk, frossa, ljuskänslighet, kronisk smärta, hjärndimma, sömnstörningar, allergier och utslag.

Kirurger bör varna patienterna om riskerna innan implantat tillförs.

Bildresultat för breast implant illness


Än finns det inte riktig forskning om detta verkligen stämmer. Men du bör kontakta din läkare om du känner igen dig av flera av ovanstående symtom.

Från en Engelsk-talande youtuber (som hade denna bröstimplantatsjuka och tog ut sina silikon) får vi många svar på våra frågor. Kolla gärna igenom hela videon och ta in processen hon fick gå igenom innan du gör ett fullständigt beslut över dina egna bröstimplantat.

https://youtu.be/hdrnkhiNF6M


Här har vi även våra svenska experter, plastikkirurgen Per Hedén och Karin Cederbrant docent i immuntoxikologi, som talar om denna bröstimplantatsjukdom hos Malou efter tio:

https://www.tv4.se/efter-tio/klipp/sjuk-av-br%C3%B6stimplantat-experterna-f%C3%B6rklarar-11984643


Vi på Magnifika Fransar tycker att det är viktigt lyfta fram denna fråga så att mer forskning kring detta ämne kan göras och ge oss ordentliga svar för oss kvinnor som bär silikon eller för oss kvinnor som vill göra en bröstförstoring i framtiden.