9 giftiga & skadliga ingredienser

i smink & hudvårdsprodukter du bör undvika!


Enligt miljöarbetsgruppen använder den genomsnittliga kvinnan 12 produkter som innehåller 168 unika ingredienser varje dag. De flesta innehåller hormonstörande ämnen, vilket kan påverka hormonbalansen och fertiliteten. Vissa innehåller ingredienser med tydliga länkar till cancer.

Bildresultat för harmful skincare gif

"Naturligt" betyder inte mycket när det gäller kosmetika

"Naturliga" produkter kan innehålla lika många skadliga ingredienser som konventionella produkter. Till och med produkter som är märkta ”unscented” kan innehålla dofter. Det enda sättet att säkert veta om det finns skadliga ingredienser i din makeup eller hudvårdsprodukter är att läsa etiketten. Men även då måste inte alla ingredienser listas, eftersom vissa formuleringar (som för doft) betraktas som "handelshemligheter" och inte behöver avslöjas.

Och kanske den största missuppfattningen inom kosmetika, att byta till ”naturlig” makeup är inte alltid bättre. Faktum är att många naturliga varumärken, inklusive mineralsmink, är några av de värsta förövarna eftersom de använder en högre koncentration av ingredienser som innehåller tungmetaller, som lera.

Tungmetaller finns naturligt i jorden och hamnar i många hushållsartiklar, inklusive kosmetika. De vanligaste toxiska tungmetallerna är aluminium, kadmium, bly, kvicksilver och arsenik. Tungmetaller kan inandas, intas och tas upp genom huden. De byggs upp i kroppens övertid och kan bli ett allvarligt hot mot din kropp och hjärna. Till exempel har aluminium tydliga länkar till bröstcancer, och bly är kopplat till missfall, störningar i nervsystemet, hjärnskador, infertilitet och högt blodtryck (för att nämna några).

Relaterad bild


Färgkosmetika, inklusive pulver och läppstift, är ofta förorenade med bly. Några kosmetiska märken innehåller upp till 240 ppm bly.

Att välja säkrare hudvård är upp till oss

Eftersom det finns liten eller ingen reglering av skadliga ingredienser i produkter för personlig vård, är det upp till oss att välja säkrare produkter för oss själva och våra familjer.

Dagligen utsätts vi för potentiellt farliga kemikalier från alla slags källor - bekämpningsmedel, plast, bilavgas och mer vi inte kan kontrollera. Att välja säkrare hudvård och kosmetiska produkter är något vi  kan kontrollera, och det är en stor del av vårt dagliga liv, vilket innebär att det kan ha stor inverkan att ta bort skadliga ingredienser.


Medan de är få och långt däremellan finns det ett antal företag som banar väg för öppenhet, ansvar och säkerhetstester inom smink och hudvård för kvinnor, män och barn. Återigen handlar det inte om att blint välja varumärken som är "naturliga" eller "organiska" eftersom de kan innehålla skadliga ingredienser eller vara förorenade med tungmetaller. Att välja säkrare produkter (ja - som faktiskt fungerar) innebär att hitta företag som är transparenta med sina ingredienser och som är engagerade i säkerhetstestning, och att veta vilka ingredienser du ska undvika i smink- och hudvårdsprodukter så att du kan fatta välgrundade beslut.

Bildresultat för harmful makeup


9 ingredienser som ska undvikas i smink- och hudvårdsprodukter:

1. Parabener

Parabener är konserveringsmedel som finns i allt från tvål till lotion till smink. Om den har vatten i den har den antagligen en paraben för att förhindra att den växer bakterier. Exempel inkluderar: metylparaben, proplyparaben, isopropylparaben och isobutylparaben. Om "paraben" finns i ordet, undvik det. Parabener är kända endokrina störningar, vilket innebär att de efterliknar östrogen i kroppen och kan leda till hormonell obalans och eventuellt till och med bröstcancer. Till exempel fann en ny studie koncentrationer av parabener, specifikt metylparaben, i mänskliga brösttumörer. En annan studie fann 99% av alla cancerösa brösttumörer innehöll parabener.

-Våra produkter på Magnifika Fransar innehåller inga parabener.


2. Konstgjord doft / parfym

Nästan varje konventionell hudvård och kosmetisk produkt (till och med "unscented") innehåller konstgjorda dofter. Tillverkarna behöver inte avslöja vad som faktiskt finns i deras dofter, så du ser helt enkelt Fragrance eller Parfum på ingredienslistan när det faktiskt kan vara en cocktail av cancerframkallande ämnen, allergener, hormonstörande ämnen och irriterande ämnen.

-Våra produkter på Magnifika Fransar innehåller inga dofter.


3. Sodium Lauryl Sulfate och Sodium Laureth Sulfate

SLS / SLES är skummedel som används i en mängd produkter för personlig vård, inklusive hudvård och kosmetika, schampo och tandkräm. Det är ytaktiva ämnen som kan orsaka hudirritation eller utlösa allergier. Dessutom är kemiska föreningar kända som "nitrosaminer" vanliga biprodukter från sulfationsprocessen. 90% av nitrosaminer tros vara cancerframkallande.

-Våra produkter på Magnifika Fransar innehåller inga SLS / SLES.


4. Toluen

Toluen är en kemikalie som vanligtvis finns i nagellack och hårfärger. Det är ett flyktigt petrokemiskt lösningsmedel som kan vara giftigt för immunsystemet och kan orsaka födelsedefekter. Om du är gravid, var särskilt försiktig och undvik nagellack som innehåller toluen helt.

-Våra produkter på Magnifika Fransar innehåller inga Toluen.


5. Ftalater

Ett ftalat är ett mjukgörare som tillsätts plast för att förhindra att det blir sprött. Ftalater används i kosmetika främst i dofter och kan också hittas i andra produkter för personlig vård, såsom hårsprej och nagellack. Exempel inkluderar: DBP, DEHP, DEP och andra. Liksom parabener är ftalater endokrina störningar och kan orsaka hormonella och reproduktiva problem och fosterskador.

-Våra produkter på Magnifika Fransar innehåller inga Ftalater.


6. Formaldehyd

Formaldehyd används som konserveringsmedel i kosmetika. Det är en känd karcinogen som också är kopplad till astma, neurotoxicitet och utvecklingstoxicitet. Det finns i konserveringsmedel såsom kvaternium-15, DMDM-hydantoin och imidazolidinylurea.

-Våra produkter på Magnifika Fransar innehåller inga Formaldehyd.


7. Oxybenzone

Solskyddsmedel finns i två olika former: kemiska och mineralfilter. De vanligaste solskyddsmedel på marknaden använder kemiska filter som oxibenson. Oxybenzone är en känd endokrin störare och kan förändra sköldkörtelfunktionen. Det är också kopplat till hudallergier. Kemiska solskyddsmedel bör undvikas till varje pris - särskilt med barn. Oxybenzone finns också i fuktighetskräm, läppbalsam och smink.

-Våra produkter på Magnifika Fransar innehåller inga Oxybenzone.


8. Dietanolamin

Dietanolamin är ett skummedel. Det är ett känt cancerframkallande och andningsintoxin - EU har begränsat användningen i produkter för personlig vård. Det är ofta förkortat som DEA på kosmetiska etiketter.

-Våra produkter på Magnifika Fransar innehåller inga Dietanolamin.


9. Triclosan

Triclosan är ett antibakteriellt medel som en gång använts i antibakteriella tvålar. 2016 förbjöds det tvål som används i vårdinställningar, men det är fortfarande tillåtet i personlig kosmetika. Triclosan bidrar inte bara till antibiotikaresistenta bakterier, utan det är också en hormonstörare och visade sig bidra till tarminflammation och främja tumörtillväxt i musstudier. Inte bra.

-Våra produkter på Magnifika Fransar innehåller inga Triclosan.