5 sätt mammor kan balansera familj och arbete!

Det är aldrig lätt att vara mamma som försöker jonglera ett heltidsjobb med ett familjeliv. Att vara en mamma på heltid som arbetar kan leda till skuldkänslor och stress på grund av delad uppmärksamhet mellan arbete och familj. Nyckeln är att fokusera på en plan, ordna och hitta rätt balans mellan yrke och föräldraskap. 


Här är 5 sätt att se till att både din karriär och din familj blomstrar.


Gör morgonen lättare

Undvik att starta dagen på högt och stressigt tempo genom att förbereda mycket kvällen innan. Lägg ut deras kläder (plus dina egna), bestäm vad du ska tillverka till frukost och förbered tallrikar & bestick på bordet, packa blöjväskan/ryggsäckar vid dörren etc. Titta över nästa dags uppgiftslista och dela schemat, bestäm vilken förälder som får barnen klädd, köper nödvändiga matvaror och lagar mat. Detta är också en bra tid att diskutera eventuella förändringar i familjens schema. Att veta att många av de vardagliga uppgifterna är klar gör att du kan spendera några minuter på att äta frukost med barnen utan att rusa ut ur huset.


Skapa och organisera en familjekalender

Ta reda på din familjs prioriteringar. En kalender kan innehålla datum när räkningar ska betalas, en lista över skol- och familjehändelser, fritidsaktiviteter, födelsedagar med mera. Avsätt 15 minuter varje söndag för att granska och förbereda för den kommande veckans schema. Detta hjälper till att eliminera överraskningar under veckan. Familjer bör dela kalendern med sin barnpassare eller barnbarn så att alla är uppdaterade om aktiviteterna.  Att hålla sig organiserad handlar också om att ha en ren miljö. Ha viktiga papper och dokument placerade på samma plats, tillsammans med nycklar, laddare, batterier och små kontanter. Att snida ut dedikerade platser sparar tid och förbättrar effektiviteten i ditt hem.


Begränsa distraktioner

Var disciplinerad och ställ in tidsgränser när du kontrollerar e-post eller pratar i telefon, saker du kan göra när barnen sover - till en gång i veckan för att maximera tiden med din partner under kvällarna. Försök att undvika multitasking, särskilt när du tillbringar tid med dina barn. Försök undvika att slösa tid på din arbetsplats. Naturligtvis vill du ha en rapport med kollegor, men många e-postutbyten, avslappnad surfing på internet, skvallrar och långa luncher är distraktioner som gör dig mindre produktiv. Fokusera på dina uppgifter på jobbet och prata med kollegor under pauser eller lunchtid.


Skapa speciella familjeaktiviteter

Att göra tid till dina barn är avgörande, både under veckan och på helgerna, för att vårda din familj dynamisk och låta alla binda. Om du är pressad i tid kan du äta en familjefrukost. Skapa aktiviteter som regelbundet passar in i ditt schema så att alla vet vad de kan förvänta sig och vad de ska se fram emot. Undvik att prata om arbete eller kontrollera din telefon när du är med familjen. Fokusera istället på dina barns intressen som vänner, klasser och hobbyer. Med äldre barn, be om deras aktivitetsförslag och försök att tillgodose deras behov. I slutändan spelar det ingen roll vad du gör så länge ni gör det tillsammans.


Skapa ögonblick för dig själv

En uppfriskande paus hjälper dig att ladda nya energier medan du tar hand om personliga behov. Eftersom din tid är uppdelad mellan ditt hem och din karriär, se till att hantera din energi väl. Du kan inte vara en effektiv förälder om du är på dåligt humör och har låga energier, så ta dig tid att ta hand om dig själv att känna dig avslappnad och effektiv. Förlora dig själv i en bok innan du sover, ta ett bubbelbad en gång i veckan eller unna dig en spa-dag. Få tid för träning (som en yogakurs) eller fokusera på en hobby. Kom ihåg att äta bra och få tillräckligt med vila - enkla saker som även de smartaste mammorna försummar.